Universell utforming

Universell utforming betyr at flest mulig har tilgang til hele samfunnet. Det betyr blant annet at blinde kan lese skilt og rullestolbrukere kommer inn i bygg.

marianne-bos-eDOYvF6pM1I-unsplash.jpg

Et sted å begynne når man snakker om tilgjengelighet og inkludering er å spørre seg om lokalet hvor aktiviteten finner sted er tilgjengelig for alle. Har vi en teleslynge, tilgjengelig toalett, er det lave eller ingen terskler, finnes det benker hvor man kan hvile og er det vidt nok til å komme inn med rullestol?

Dette er et viktig utgangspunkt for prinsippet om universell utforming, som går ut på at utformingen av produkter og omgivelser er på en slik måte at de kan brukes av alle mennesker, uten særlige behov for tilpassing og en spesiell utforming.

Først universelt, så individuelt!

Universell utforming handler med andre ord om å skape gode, likeverdige løsninger for fellesskapet og kan inkludere oss alle i de ordinære løsningene. Etter prinsippet om universell utforming, vil man først tenke universelt, deretter individuelt, hvis ordinærløsningene ikke fungerer for den enkelte. Universell utforming utelukker med andre ord ikke individuell tilrettelegging.

Tilgjengelighet handler om å tilrettelegge for menneskers ulike behov og kan innebære spesielle løsninger som sikrer fremkommelighet og bruksmuligheter. For eksempel kan det å sette inn en rampe over eller ved siden av en trapp, gjøre et inngangsparti tilgjengelig for personer med bevegelsesvansker. Da tilrettelegger man for å oppnå bedre tilgjengelighet.  

Du kan lese mer om tilgjengelighet og tilrettelegging hos Unge Funksjonshemmede her.

Hvor kan jeg henvende meg for råd og tips?

Trenger du kvalitetssikring, godkjenning eller rådgivning i arbeidet med nye eller eksisterende bygg og uteområder, kan du ta kontakt med Universell utforming AS. Selskapet eies av Norges Blindeforbund, Norges Handikapforbund og Hørselshemmedes landsforbund.

Alle kommuner og fylkeskommuner skal etter kommuneloven § 5-12 opprette råd for personer med funksjonsnedsettelse. Dette rådet skal fungere som et rådgivende organ i kommuner og fylkeskommuner. Disse kan også brukes som et rådgivende organ for organisasjoner og andre som tilbyr fritidsaktiviteter, for å finne ut av hvordan vi kan tilrettelegge. Sjekk om din kommune har et råd for personer med funksjonsnedsettelse!

Universelt utformede nettsider

Det er viktig at organisasjonens nettsider er universelt uformet, slik at alle kan få tilgang til opplysninger som legges ut. Les Blindeforbundet Norge sine tips for universelt utformede nettsider.

Les mer om barrierer for deltakelse her.