Individuell tilrettelegging

Selv om arenaen for en fritidsaktivitet er universelt utformet, kan det fortsatt være lurt å informere om muligheten for individuell tilrettelegging og åpne for at barn eller foreldre kan spørre om det.

Foto: Norges Blindeforbunds Ungdom

Foto: Norges Blindeforbunds Ungdom

Dette kan gjøres ved å spørre om tilretteleggingsbehov i påmeldingsskjemaet eller oppgi navn og nummer til personen som kan svare på spørsmål om aktiviteten. Sammen kan dere finne ut av hva som er mulig å tilpasse for den enkelte. Selv om lokalene ikke er optimale, kan det i mange tilfeller kun kreve mindre grep for å sørge for at flere kan delta. Derfor er det lurt å opprette tidlig kontakt med den det gjelder, for å utveksle kunnskap.

Spør- ikke anta!

Det finnes mye god kunnskap hos ulike pasientorganisasjoner hvis dere trenger råd for hvordan best legge til rette. Husk at enkeltindivider er eksperter på sin egen kropp og sin egen situasjon, og i stedet for å anta at noen i rullestol for eksempel ikke kan delta fordi lokalet har terskler er det bedre å spørre om hva som trengs for å legge til rette.

Individuell tilrettelegging kan også handle om diettbehov, hjelp til transport, å redusere støy, mulighet for å ta flere pauser, mulighet til å ha med assistent eller at det ikke kreves at man møter opp hver gang.

Les mer om flere barrierer for deltakelse her.