Tilgjengelighet og tilrettelegging

Frivillig sektor er en del av den demokratiske infrastrukturen i Norge, og vi er opptatt av at alle har mulighet til å delta, både som frivillige, medlemmer og deltakere. Vis at din organisasjon er åpen for alle, gjennom symboler, bilder og opplysninger integrert i den ordinære informasjonen til publikum.

seth-kane-oyZalm8fvS4-unsplash.jpg

Ulike barrierer for deltakelse

Unge Funksjonshemmede viser til barrierer som ungdom med funksjonsnedsettelser møter i kultur og idrett. Tall viser at de av oss med nedsatt funksjonsevne deltar mindre i kulturelle aktiviteter og idrettsaktiviteter enn befolkningen forøvrig. De identifiserer noen barrierer som frivillige lag og foreninger kan bidra til å bygge ned: fysiske barrierer, sosiale barrierer og mangel på kunnskap. 

  • Den fysiske barrieren tar for seg manglende tilrettelegging og universell utforming, for eksempel for de av oss som er hørselshemmede eller bevegelseshemmede.  

  • Den sosiale barrieren karakteriseres ofte av undervurdering av kompetanse og mestring, og fordommer hos omgivelsene.

  • Den siste barrieren tar for seg manglende kunnskap og forståelse av diagnose og evne. Det kan for eksempel dreie seg om en persons varierende energinivå på grunn av diagnose, eller behov for tilrettelegging basert på situasjon, snarere enn arena.

Inkluderingsveilederen: barrierefri fritid!

Unge funksjonshemmede ønsker at organiserte fritidsaktiviteter skal foregå på inkluderende arenaer der alle kan delta og bidra. Barn og unge må få oppleve at aktiviteter kan gjøres på ulike måter og at vi alle kommer med like viktige bidrag, uavhengig av hvordan vi ser ut, kommuniserer eller fungerer.

Unge må forstå at det er i samfunnet barrierene ligger, ikke hos den enkelte. Dersom aktivitetstilbydere blir oppmerksomme på hvordan man kan unngå og bygge ned unødvendige og samfunnsskapte barrierer, kan fritiden bli en viktig vekst- og mestringsarena for enda flere barn og unge. Derfor har de utarbeidet veilederen “Barrierefri fritid” som organisasjonen selv kan ta i bruk for å jobbe med barrierer i sine aktivitetstilbud, og som kan bidra til at flere unge med funksjonsnedsettelser kan delta på fritidsaktiviteter.

Sjekk ut veilederen her.

De voksne sine fordommer hindrer barn i å delta

I 2021 lanserte Redd Barna en rapport som viser at barn og unge med nedsatt funksjonsevne blir utsatt for systematisk diskriminering på grunn av fordommer og mangel på kunnskap fra voksne. I rapporten etterlyser barn og unge at voksne, enten foreldre, lærere, trenere, politikere eller ansatt i en kommune, i mediene eller i frivilligheten, øker sin kompetanse og bevissthet knyttet til hvordan vi skal sikre at fritiden er tilpasset alle barns behov. Les rapporten “Fritid for alle – uten fordommer. Fortellinger om fritid fra barn og unge med funksjonsnedsettelser” her.

Organisasjoner som funker

Press - Redd Barna Ungdom og NHFU, Norges Handikapforbunds Ungdom, har laget en kompetansebank, som samler en rekke tips og råd til hvordan dere kan tilrettelegge, slik at flest mulig kan bli med og ta del i deres organisasjon. Inne på nettsiden finner dere en rekke gode tips, om hvordan tilrettelegge for ulike typer funksjonsnedsettelser og hvordan dere kan tilrettelegge for deltakelse i organisasjonslivet. Klikk deg inn her, og les mer om hvordan din organisasjon kan bli en organisasjon som funker!

Vær tydelig på om og hvordan aktiviteten er tilrettelagt

Ofte er nye potensielle deltagere usikre på om aktiviteten er tilgjengelig eller om det er mulig å tilrettelegge for deres behov. Terskelen for å spørre om dette kan være høy, så her hjelper det om organisasjonene selv er tydelige på hvordan aktivitetene er lagt opp. Det er ofte lett å glemme barrierer man selv ikke opplever, og mangel på kunnskap er ofte til hinder for at flere skal kunne delta.

Vi kan begynne med å spørre oss selv: er aktivitetene vi tilbyr tilgjengelige for alle barn og unge, og hvis ikke, hva kan vi gjøre for at de blir det?

Hva kan vi gjøre for at vår aktivitet blir mer tilgjengelig?

Les mer på sidene under på hva vi kan gjøre for å sørge for at våre aktiviteter blir tilgjengelige for alle.

Les mer om universell utforming

Les mer om individuell tilrettelegging

Les mer om barrierer for deltakelse:

Oversikt over aktiviteter

Økonomi

Oppfølging av deltakere

Kunnskap og kjennskap til organisasjoner

Kultur

Representasjon