For private aktører

Samfunnets mål er større enn våre enkelte mål. Sammen har frivilligheten og næringslivet muligheter til å skape resultater som er større enn det vi kan klare hver for oss. Vi kan skape enda bedre tilbud for barn og unge og vi kan bidra til å inkludere flere i fellesskapet. 

Kan du bidra til at flere barn og unge kan delta i varig fritidsaktivitet? 

BARK - Røde Kors

BARK - Røde Kors

Barrierer for deltakelse 

Uavhengig av hvem som arrangerer fritidsaktiviteter for barn og unge, så vet vi at det alltid finnes noen barrierer for deltakelse. Om det er økonomi, tilgjengelighet, tilrettelegging eller annet, så er det ikke alle barn som føler at de kan delta på alle fritidsaktiviteter. Men dette kan vi heldigvis gjøre noe med!  

På denne siden kan du få tips, veiledning og materiell dere kan benytte i arbeidet med å inkludere nye barn og unge i aktiviteter og fellesskap. Les mer om barrierer for deltakelse i fritidsaktiviteter her, og hva dere kan gjøre for å sørge for at aktivitetene er åpne for alle.    

Vis frem støtteordninger for økt deltakelse 

Det er mange som ønsker å bidra til at barn har råd til å betale kontingent og deltakeravgift, men også få dekket utstyr, transport, turer og få bistand til å delta på lik linje med sine jevnaldrende 

Derfor samler vi informasjon og lenker til aktuelle nasjonale og kommunale støtteordninger fra det offentlige, private aktører, stiftelser, frivillige organisasjoner og andre. Se støtteordningssiden her.  

Har dere en egen støtteordning som burde synliggjøres? Legg inn eksisterende støtteordninger som du kjenner til for økonomi, utstyr eller annen støtte ved å fylle ut noen få felter her.

Finn fritidsaktiviteter på Ungfritid.no 

Frivillige organisasjoner er den største leverandøren av varige organiserte fritidsaktiviteter. Organisasjonene har mange fantastiske aktiviteter å tilby, men lite ressurser til å markedsføre disse. Medlemskontingenter, deltakeravgift og eventuelle offentlige tilskudd skal brukes på selve aktiviteten og den administrative kapasiteten i organisasjonene er som regel liten, og basert på frivillig innsats.   

Frivillighetens egne løsning for rekruttering og synlighet

Skjermbilde 2021-08-09 kl. 15.01.48.png

Derfor tok organisasjonene selv initiativ til å etablere Ungfritid.no som en nasjonal løsning som er gratis og enkel i bruk, for å samle og synliggjøre organisasjonenes varige fritidsaktiviteter. Dette er en nasjonal løsning gir stordriftsfordeler både for utvikling, drift og markedsføring. 

Tips gjerne barn og unge om aktiviteter på Ungfritid.no, når de lurer på hva som finnes og hva som passer for dem.  

Sammen skaper vi kjennskap til et nasjonalt og gratis verktøy for fritidsaktiviteter for alle barn og unge!

Hvordan kan private aktører bidra og samarbeide? 

Det er viktig at samarbeid mellom frivillighet og næringsliv ikke utfordrer de funksjonene frivilligheten spiller i samfunnet, og at det bidrar til å bygge opp under og styrke dem til det beste for samfunnet som helhet. Frivilligheten har en egenverdi og frivillig aktivitet er i seg selv et gode.  

Under har vi samlet noen tips for hva som er lurt å tenke på, dersom din bedrift ønsker å ta et større samfunnsansvar og gi noe tilbake til befolkningen. 

1. Kartlegg hva som allerede finnes 

Flere selskaper ønsker å spille en viktigere rolle i samfunnsutviklingen og ta mer samfunnsansvar i de lokalmiljøene de befinner seg i. Det er bra! Samtidig er det viktig å gjøre seg kjent med hva som allerede finnes i lokalmiljøet. Finnes det allerede noen gode initiativer dere kan støtte oppunder, heller enn å starte noe helt nytt?  

2. Samarbeid 

De beste samarbeidene er de alle involverte parter har et godt eierskap til. Jobb sammen fra tidlig fase og utvikle fellesprosjekter sammen. Inviter hverandre med i innovasjonsarbeid og inspirer hverandre til nytenking. I gode samarbeid gjør partene hverandre sterkere. Del kompetanse og ressurser med hverandre, og bygg gode samarbeid sammen!   

3. Bevar sivilsamfunnets rolle 

Både kommersielle aktører og frivillige organisasjoner har interesse av å bevare den demokratiske dialogen. Næringslivet må ta samfunnsansvar sammen med, ikke på bekostning av, frivilligheten. Skap forståelse og anerkjennelse for frivillighetens verdi! 

4. Vern om de gode lokale samarbeidene og det lokale eierskapet 

Frivillige organisasjoner er nærmiljøbyggere som skaper tilhørighet, varme og liv og røre i lokalsamfunnene. Folk vil bo i gode lokalsamfunn, og de tiltrekker seg verdifull arbeidskraft for næringslivet. Lær av de små samarbeidene som fungerer, anerkjenn verdien av lokale samarbeid, tenk prosjekter som bygger gode nærmiljø og tenk nedenfra og opp når nasjonale avtaler inngås.  

5. Medvirkning 

Det er ikke alltid lett å vite akkurat hva behovet er. Derfor er det en godt at vi kan spørre de som virkelig har peiling! Initiativ som startes med rot i reelle behov og medvirkning har en mye større sjanse til å lykkes.  Ta kontakt med det lokale frivillige organisasjoner for å sjekke ut hvilke behov som finnes.  

Du kan benytte Frivillig.no og Ungfritid.no for å sjekke ut organisasjoner i din kommune. 

Vil du ha flere gode tips?

I 2019 lanserte Frivillighet Norge en rapport med prinsipper og anbefalinger for samarbeid mellom sivilsamfunnet og næringslivet. Les rapporten her.  

Feire frivillighetens dag? 

FNs internasjonale dag for frivillighet 5. desember er til for alle de fantastiske frivillige som bidrar til et varmere samfunn! Dette er dagen å vise lokale lag og foreninger at mange setter stor pris på dem!  

Hvordan kan dere bruke egne kanaler, reklameflater, bygg og aktiviteter for å markere dagen? Har din bedrift kommunikasjonskanaler som når ut til mange? Fortell kunder og samarbeidspartnere at frivilligheten er viktig og fortjener en stor takk. Les mer om Frivillighetens dag, og få flere tips her.  

Frivillighetens år i 2022

Frivillighetens år 2022 skal feire Norges viktigste lagarbeid! Alle lag, foreninger, frivilligsentraler, kommuner og andre samarbeidspartnere inviteres med til å synliggjøre og aktualisere frivilligheten, øke kjennskap og anerkjennelse og til å få flere med!

Les mer om Frivillighetens år og hva dere kan gjøre for å være med på feiringen her.

Private aktører som har egne fritidsaktiviteter for barn og unge 

Kommersielle aktører som ikke er registrert i Frivillighetsregisteret i Brønnøysund, har ikke mulighet for å kunne legge ut varige organiserte aktiviteter på Ungfritid.no ennå. Samtidig ønsker vi at Ungfritid.no skal fungere godt sammen med regjeringens planlagte Fritidskort.  

Derfor åpnes det for at alle aktiviteter som blir godkjente å betale for med Fritidskortet, kan synliggjøres på Ungfritid.no, når regler og register for dette kommer på plass.