Økonomi som barriere for deltakelse

I Norge i dag vokser ett av ti barn opp i en lavinntektsfamilie, og hele 11 % av barn og unge deltar aldri i en organisert fritidsaktivitet. Dårlig økonomi er kanskje en av de mest omtalte barrierene for deltagelse i fritidsaktiviteter, og dette påvirker både hvorvidt barn og unge deltar og graden av deltagelse i fritidsaktiviteter. Tall fra Frivillighetsbarometeret for 2019 viser at 27% av barnefamiliene i Norge har latt være å delta i en fritidsaktivitet, på grunn av for høye kostnader.

Hva koster det egentlig å delta hos oss?

En rapport gjort av Oslo Economics Forum har gått gjennom de økonomiske kostnadene for å delta på organisert idrett gjennom oppveksten. Den viser at bare 1/3 av kostnadene for å delta for 9-åringer er knyttet til kostnader rundt medlemskontigent og treningsavgifter. Det vil jo si at det er ganske mange kostnader, som vi kanskje ikke tenker på når vi skal rekruttere barn og unge. Tenk litt over det: hva koster det egentlig å delta hos oss? Hvilke skjulte kostnader har vi? Hvilke turer er det forventet at deltakerne er med på, som har en egenandel? Hvor mye utstyr trenger deltakerne for å være med på denne aktiviteten?

Økonomiske hindringer

Fritidsaktiviteter er ofte ikke gratis, men om økonomien i familien er trang så finnes det ofte mange muligheter for støtte og hjelp slik at man skal få delta uansett. På Ungfritid.no kan organisasjonen legge inn informasjon om de har egne støtteordninger, dessuten bygger Frivillighet Norge nå en en samlet oversikt over en mengde støtteordninger på både finansiell støtte og utstyrstøtte.

AlleMed - Nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforskap blant barn og unge

Verktøyet AlleMed er utviklet for å gjøre det enklere for organisasjoner å inkludere alle barn og unge i fritidsaktiviteter, uavhengig av familiens økonomi. AlleMed har blant annet utviklet en sjekkliste for frivillige organisasjoner, som tar for seg både økonomiske og andre barrierer for deltagelse.

ALLEMED er et gratis informasjon- og handlingsverktøy som brukes for å skape diskusjon og øke bevisstheten om utenforskap som følge av fattigdom blant barn og unge. Verktøyet kan brukes for å komme frem til konkrete ideer til hvordan man kan jobbe for å finne løsninger som gjør at barn får mulighet til å delta. Verktøyet finnes i to versjoner; en for kommune og en for frivillighet.

Alle som jobber med og for barn og unge kan bidra i dugnaden for økt deltagelse, og bygge ned barrierer som kunnskap og kjennskap til aktivitetene, og ikke minst tilgjengelighet.

Du kan også lese mer om hindringer for retten til lek og fritid på Redd Barna sin temaside. De trekker fram tilrettelegging, fordommer, penger og språk som hindringer for barns deltagelse, og gir tips til hva enkeltpersoner og kommuner kan gjøre.