Dugnad for økt deltakelse

På denne siden kan du få tips, veiledning og materiell dere kan benytte i deres arbeid med å inkludere nye barn og unge i deres aktiviteter og fellesskap.

Foto: Norges Blindeforbund Ungdom

Foto: Norges Blindeforbund Ungdom

Hvorfor deltar ikke alle i fritidsaktiviteter?

Mange frivillige organisasjoner har gode intensjoner, men er redd for at de ikke har kapasitet eller ressurser til å legge til rette for at flere skal kunne delta. Å sørge for at så mange som mulig får delta i fritidsaktiviteter er et felles ansvar, og vi har samlet noen tips til hvordan vi kan sørge for dette:

  1. Skriv i informasjonsteksten at aktiviteten er tilrettelagt for de av oss med funksjonsnedsettelser dersom den er det. Mange kvier seg for å spørre om dette og setter pris på å få den informasjonen.

  2. Husk at også nettsider må være universelt utformet, slik at alle får med seg innholdet. 

  3. Tenk over hva som kan være terskler for deltagelse i organisasjonen deres. Da kan dere lettere unngå disse og være forberedt på å finne løsninger.

  4. Tenk på alternative måter å arrangere aktiviteten dersom lokalet dere bruker ikke er tilgjengelig for alle. Hvis man leier eller låner lokaler av kommunen kan man oppfordre dem til å gjøre lokalene mer tilgjengelige. 

  5. Spør om noen av deltagerne har behov for tilrettelegging i påmeldingsskjemaet. Planlegg i samråd med den det gjelder om de har behov for tilrettelegging, og ikke anta at dette er umulig. Spør de dere ønsker å legge til rette for, hva som skal til for at de skal kunne delta. De vet best. Husk at mange funksjonsnedsettelser er usynlige, så ta den enkelte på alvor når personen forteller om et behov.

  6. Unngå at krav og forventninger til hva foresatte skal stille opp med blir en terskel for barn og unges deltakelse.

  7. Vis mangfold. Synliggjør at alle kan delta i organisasjonen, uavhengig av bakgrunn, økonomi, funksjonsevne eller utdanning. Det er lettere å bli med om du føler at du blir invitert og er velkommen som du er.

  8. Samarbeid med kommunen. Etabler kontakt med kommunen. Samarbeid kan gjøre tilbudene deres mer synlig, og dere kan få mer informasjon om hvordan dere kan bidra til at flere kan delta. 

Inkludering i fritidsaktiviteter

Ungfritid.no er et godt verktøy til å begynne å nå ut til barn og unge som vil delta på fritidsaktiviteter. Men det er også mye man kan gjøre i organisasjonen for å bygge ned barrierer for deltakelse. Under har vi samlet noen tips og råd for hvordan man kan gjøre aktivitetene man tilbyr enda mer tilgjengelige. Ungdom og Fritid har laget en brosjyre med tips til inkludering i fritidsaktiviteter med eksempler på hvordan man kan gjøre det i praksis.  

6 råd til deg som vil starte noe for ungdom

Blå Kors har laget tips og eksempler til deg som vil starte aktiviteter for ungdom, for å hjelpe deg med å komme i gang. Hvilke behov finnes der du ønsker å starte aktiviteten? Hvordan kan du involvere målgruppen?

Sjekk ut tips og råd fra Blå Kors her.