For skolen

Ungfritid.no samler fritidsaktiviteter for alle barn og unge – på én nasjonal side. På denne siden kan du lese mer om hvordan skolen kan bidra til at flere barn og unge får en meningsfull fritid, og hvorfor deltagelse i fritidsaktiviteter er viktig.

Deltagelse i fritidsaktiviteter = en rettighet

Foto: Norges Musikkorpsforbund

Foto: Norges Musikkorpsforbund

I tillegg til at det kan være gøy og givende å delta i en fritidsaktivitet, er det også en grunnleggende rettighet alle barn og unge har. Artikkel 31 i FNs barnekonvensjon sier at «alle barn har rett til lek, fritid og hvile, og til å delta i kunst- og kulturliv».

Videre har Regjeringen, Kommunesektorens organisasjon (KS) og en rekke frivillige organisasjoner signert Fritidserklæringen. Fritidserklæringen har som mål at alle barn – uavhengig av foreldrenes sosiale og økonomiske situasjon – skal ha mulighet til å delta jevnlig i minst én organisert fritidsaktivitet sammen med andre.  

Gjennom deltagelse i fritidsaktiviteter blir barn og unge en del av et fellesskap og får verdifull erfaring. Deltagelse i fritidsaktiviteter kan gi en helt unik fellesskaps- og mestringsfølelse.

Hvordan kan skolen bidra?

Foto: Vanja Konradsen, Bækkelaget håndballklubb

Foto: Vanja Konradsen, Bækkelaget håndballklubb

Skolen spiller en viktig rolle på flere måter – særlig som informasjonskanal.

Vi vet for eksempel at dårlig økonomi er en av de største barrierene for deltagelse i fritidsaktiviteter. Mens Ungdata junior undersøkelsen fant at 84 % av barn med høy sosioøkonomisk status deltar i faste fritidsaktiviteter, deltar kun 67% av barn med lav sosioøkonomisk status.

Vi vet også at mangel på kunnskap og kjennskap til fritidsaktiviteter er en barriere. Av barnefamilier i Norge, synes to av ti at det er vanskelig å få oversikt over fritidstilbud i nærmiljøet.

Skolen er derfor essensiell når det kommer til å informere barn og foresatte om muligheten til å delta i fritidsaktiviteter, og hvilke støtteordninger som finnes. I tillegg kan skolen bidra til å spre kunnskap om hvor man finner aktiviteter og hvordan man går fram for å melde seg på.

Nedenfor har vi samlet noen tips til hvordan skolen kan gjøre dette i praksis.

 

Involver foresatte


Foto: Hedvig Kolboholen/Frivillighet Norge

En av de viktigste tingene skolen kan gjøre for å sørge for at flere foreldre og foresatte velger å melde barna sine på fritidsaktiviteter er å bidra til å spre kunnskap og involvere foreldrene. Noen foreldre trenger kunnskap om viktigheten av å delta i en fritidsaktivitet. Andre trenger mer kjennskap til bredden av frivillige organisasjoner og fritidsaktiviteter. En barriere for å melde barn på fritidsaktivitet er at man ikke vet hvordan man skal gå fram. På Ungfritid.no løses dette enkelt, der foreldre og foresatte sendes direkte til påmeldingsskjema på den aktiviteten barna er interessert i.

Tips til hvordan skolen kan gå frem:

  1. På foreldremøter: snakk om Ungfritid.no og muligheter for deltagelse i fritidsaktiviteter. Vis hvor enkelt det er å navigere på Ungfritid.no og hvordan foresatte kan melde barn på gjennom nettsiden.

  2. Send ut informasjon om Ungfritid.no gjennom skolens kanaler. Dette er informasjon som kan bidra til at flere barn og unge får delta i fritidsaktiviteter og får en meningsfull fritid.

  3. Informer om støtteordninger. På stotte.ungfritid.no kan foresatte, barn og ungdom finne informasjon om støtteordninger for deltagelse i fritidsaktiviteter.

I tillegg er det viktig å huske at foreldre som er nye i Norge kan være usikre på ting som om det er trygt å sende barna på fritidsaktiviteter med voksne de ikke kjenner, hva det innebærer å delta på dugnad, og de sosiale «kodene» i fritidsaktiviteter. Skolen kan skape arenaer hvor foreldre kan støtte hverandre, og hvor de som trenger det kan lære mer om hva fritidsaktiviteter er, heller enn kun hvordan man melder på barna. Trygghet og tillit blant foreldre er nøkkelen til inkludering.

 

Involver elevene


Foto: Frilynt

Frivillige organisasjoner spiller ulike roller i barn og unges liv. Barn og unge møter ofte frivilligheten gjennom deltagelse i fritidsaktiviteter i regi av frivillige organisasjoner. I tillegg kan barn og unge selv være frivillige i organisasjoner som Røde Kors Ungdom, Miljøagentene, Press eller andre ungdomsorganisasjoner. Begge formene for deltagelse bidrar til å gi barn og unge en meningsfull fritid, og muligheten til å gjøre noe som de syns er gøy sammen med andre.

Å snakke med barn og unge om hva som engasjerer dem, hva de kunne tenkt seg å delta på av fritidsaktiviteter og hvordan de kan finne fram til fritidsaktiviteter bidrar til at flere melder seg og får være en del av de sosiale fellesskapene.

Tips til hvordan skolen kan gå frem:

  1. La elevene gå inn på Ungfritid.no og lete etter fritidsaktiviteter. Er det noen fritidsaktiviteter som de ikke visste om på forhånd?

  2. For elever på ungdomstrinnet og VGS: bruk skolemateriellet vårt om demokrati og medborgerskap. Materiellet passer inn i fag som samfunnskunnskap, historie, KRLE og Innsats for andre. Du kan lese mer og utforske skolemateriellet på lærersiden på Frivillig.no.

  3. Snakk med elevene om hva artikkel 31 i FNs barnekonvensjon “Barnet har rett til hvile, fritid og lek, og til å delta i kunst og kulturliv” betyr i deres liv.

    • Hvorfor er det viktig at barn og unge får delta i fritidsaktiviteter?

    • Har elevene lært noe gjennom lek som de ikke kunne lært på skolen?

    • Hvis de kunne vært med på en drømmefritidsaktivitet hva ville det vært? Finnes denne aktiviteten?


Hva er Ungfritid.no?


Ungfritid.no er en digital oppslagstavle der frivillige organisasjoner legger ut fritidsaktiviteter. På den måten gjør vi det enklere for barn, ungdom og foresatte å finne aktiviteter. Ungfritid.no er etablert av Frivillighet Norge med midler fra Sparebankstiftelsen DNB og Bufdir. Nettsiden er en del av arbeidet vårt med Fritidserklæringen, som blant annet sier at alle barn skal «ha mulighet til å delta jevnlig i minst én organisert fritidsaktivitet».

På Ungfritid.no kan barn, ungdom og foresatte søke på sin kommune eller sin by, og få en oversikt over hvilke fritidsaktiviteter som finnes i sitt nærområde.