Til deg som er helsesykepleier

Takk for den viktige jobben du gjør for barn, familier, skolemiljø og folkehelse!

Som helsesykepleier vet du godt at barns helse og trivsel ikke bare er avhengig av det som skjer i løpet av skoledagen. Helse handler også om hva barn gjør og hvordan de har det på fritiden!

Derfor står det i skolehelsetjenesten retningslinjer at fritidsaktiviteter er et tema du skal snakke om i helsesamtalene med barn og foresatte på 1. trinn og 8. trinn. Tilrettelagte fritidsaktiviteter er også en rettighet alle barn har gjennom Barnekonvensjonen artikkel 31, og Fritidserklæringen.

På denne siden finner du info og verktøy du kan bruke i samtaler om fritid og fritidsaktiviteter, og til å sikre barna sine rettigheter. Informasjonen er utarbeidet av Frivillighet Norge i samarbeid med Landsgruppen av helsesykepleiere (LaH) og støttet av Partnerskap mot mobbing (PMM).

Du kan være en viktig veileder inn i fritidsaktivitet, felleskap og mestring!

Innhold på denne siden:

  1. Ungfritid.no

  2. Stotte.ungfritid.no

  3. Hvordan snakke om fritid

  4. Materiell til utskrift

  5. Til foreldremøter

  6. Retningslinjer og faglig grunnlag

  7. Frivillig.no

  8. Hvorfor Ungfritid.no?


Bilde av Jorunn Grøndalen, fagrådgiver i Landsgruppen av helsesykepleiere, NSF.

Foto: Privat

- Ungfritid.no gjør det lettere for helsesykepleieren å være
en veileder inn i aktivitet.

Jorunn Grøndalen, fagrådgiver i Landsgruppen av helsesykepleiere, NSF.

Les mer om samarbeidet med Landsgruppen av helsesykepleiere.



Ungfritid.no

Ungfritid.no er en nasjonal oversikt over fritidsaktiviteter for barn og unge fra 0-26 år.


På Ungfritid.no finner du:

  1. En oversikt over lokale organisasjoner med fritidsaktiviteter:

    Organisasjonssider med kontaktinfo, adresser og kontaktpersoner til organisasjoner, lag og foreninger som driver fritidsaktiviteter i din kommune.

    For eksempel "Dataklubben Sandnes”.

  2. En oversikt over lokale fritidsaktiviteter barn kan bli med på:

    Aktivitetssider med info om varige fritidstilbud for barn i din kommune med mulighet for å melde interesse i kontaktskjema.

    For eksempel “Vi har startet dataklubb på Sandnes bibliotek. Klubben er 100% styrt av barn og unge. Vi driver med programmering, datategning, musikk, servere, nettverk, 3D-printing, web, modding og mer. Bare å møte opp på Sandnes Bibliotek torsdager kl. 16-19 for å bli med”.

Skjermbilde fra nettsiden ungfritid.no

Ungfritid.no: Slik ser nettsiden ut. Søk etter kommune eller et mer spesifikt sted i det hvite feltet. Trykk på “Filtersøk” for å begrense søket til type aktivitet eller andre søkekriterier. Oppe til venstre på siden kan du velge om du vil at søket ditt skal vise “Aktiviteter” eller “Organisasjoner”.

Slik bruker du siden:

Du som er helsesykepleier bør undersøke om barna du snakker med deltar i en fritidsaktivitet. For de barna som ikke deltar, kan et søk på Ungfritid.no være til hjelp i samtaler med barn og foresatte. Sammen kan dere finne en fritidsaktivitet barnet er interessert i!

Du kan enkelt filtrere søk etter fritidsaktivteter på Ungfritid.no etter sted, type aktivitet, alder, kjønn og spesifikke ord (fritekstsøk). Du kan også filtrere søk etter aktiviteter som passer barn med forskjellige funksjonsnedsettelser.

Under hver aktivitetsside ligger det et kontaktskjema som kan fylles ut med navn, telefonnummer og epostadresse for å melde interesse til aktiviteten. Barna og ungdommen kan melde seg selv, eller du kan hjelpe dem. Den som melder seg på blir så kontaktet av de som er ansvarlige for tilbudet for mer info.


Stotte.ungfritid.no

Stotte.ungfritid.no er nasjonal oversikt over støtteordninger for barn og unges deltakelse i fritidsaktivieter.

På stotte.ungfritid.no finner du støtteordninger for alt fra medlemsavgift til utstyr og transport. Det er lett å finne relevante støtteordninger på siden.

Siden viser støtteordninger innenfor kategoriene Økonomisk støtte, Utstyr, Fadder/Guide, Transport og Annet.

Søk etter aktuelle støtteordninger inne på siden kan filtreres så du finner info om støtteordninger som kan søkes på av familier, organisasjoner og/eller andre.


skjermbilde hentet fra stotte.ungfrtiid.no

Stotte.ungfritid.no: Slik ser nettsiden ut. Søk i fritekstsøket eller huk av i boksene til venstre for å finne relevante støtteordninger. Trykk på en støtteordning til høyre for å få mer informasjon om den. Du kan selv legge til støtteordninger på siden hvis du vet om flere.

Slik bruker du siden:

Du som er helsesykepleier kan huke av på andre hvis du vil finne en ordning å søke på “på vegne av familien”. Du kan også finne frem til støtteordninger som barn, unge eller foresatte selv kan søke på, og hjelpe dem med dette. Ved behov kan du også finne info om støtteordninger frivillige organisasjoner kan søke på “på vegne av familien”, og hjelpe familier med å viderebringe info om disse støtteordningene til aktuelle organisasjoner.

Nettsiden viser støtteordninger man kan søke på fra hele landet og lokale støtteordninger. Huk av på relevant relevant fylke/kommune til venstre for å finne passende støtteordninger.

Du kan huke av på type aktivitet til venstre på siden for å finne info om aktuelle støtteordninger til spesifikke aktiviteter. Man kan også søke etter spesifikke aktiviteter i boken for fritekstsøk.

Bruk stotte.ungfritid.no, spre ordet om støttesiden og hjelp familier som trenger det i å bruke den! Slik kan du bidra til at alle barn får mulighet til å delta i fritidsaktiviteter - uavhengig av familiens økonomi og andre ressurser.


Skisse av en superhelt med kappe.

SUPERHELT: Som helsesykepleier kan du være en viktig veileder inn i fritidsaktiviteter for barn og unge. Det kan potensielt redde mange (sosiale) liv!

Snakk om fritid

“Fysisk aktivitet, fritidsaktiviteter og stillesitting” er et av temaene du skal snakke om i helsesamtalene med barn og familier på 1. trinn og 8. trinn, i følge skolehelsetjenestens retningslinjer og anbefalinger om tema for helsesamtalene.

Her kommer tips og triks til samtalen om fritid fra helsesykepleierne selv!

Oppdateres i løpet av 2024


Materiell til utskrift

I denne mappen finner du:

  • Et informasjonsark om Ungfritid.ni til deg som helsesykepleier, som du kan skrive ut

  • En Powerpoint- presentasjon du kan bruke i FAU-og foreldremøter

  • Digitale plakater du kan bruke til informasjonsskjermer


Til foreldremøter

I denne mappen finner du en Powerpointpresentasjon (fem valgfrie lysbilder) du kan bruke i foreldremøter eller FAU- møter som informerer om viktigheten av fritidsaktiviteter og Ungfritid.no:

Powerpoint til bruk i møter

Tips til hvordan skolen kan gå frem:

  1. På foreldremøter: snakk om Ungfritid.no og muligheter for deltagelse i fritidsaktiviteter. Vis hvor enkelt det er å bruke Ungfritid.no og hvordan foresatte kan melde på barn gjennom nettsiden.

  2. I daglig arbeid: Send ut informasjon om Ungfritid.no gjennom ulike informasjonskanaler . Dette er informasjon som kan bidra til at flere barn og unge får en meningsfull fritid.

Husk at foresatte som er nye i Norge kan være usikre på ting, som om det er trygt å sende barna på fritidsaktiviteter med voksne de ikke kjenner og hva det innebærer å delta på dugnad. Skolen kan skape arenaer hvor foresatte kan støtte hverandre, der de som trenger det kan lære mer om viktigheten av fritidsaktiviteter. Trygghet og tillit blant foreldre er nøkkelen til inkludering.


Fritidserklæringen, lov og retningslinjer

Du som er helsesykepleier på skolen har et stort og viktig ansvar. Du skal jobbe for at barn skal ha god helse. Helse har mange definisjoner. Det vi i Frivillighet Norge og LaH vet, er at deltakelse i fritidsaktiviteteter kan være både helsefremmende og forebyggende.

Fritid er en rettighet

Muligheten til å delta i en fritidsaktivitet er en grunnleggende rettighet alle barn og unge har. Artikkel 31 i FNs barnekonvensjon sier at «alle barn har rett til lek, fritid og hvile, og til å delta i kunst- og kulturliv».

Videre har Regjeringen, Kommunesektorens organisasjon (KS) og en rekke frivillige organisasjoner signert Fritidserklæringen. Fritidserklæringen har som mål at alle barn – uavhengig av foreldrenes sosiale og økonomiske situasjon – skal ha mulighet til å delta jevnlig i minst én organisert fritidsaktivitet sammen med andre.  

Ungfritid.no er sammen med stotte.ungfritid.no dine verktøy for å hjelpe alle barn og unge inn i fritidsaktivitet, i tråd med fritidserklæringen, og lover og retningslinjer som gjelder for deg som helsesykepleier.

Skisse av et barn som sitter ved en pult med bok på. barnet ser ut i luften og kjeder seg.

- På skolen og på helsestasjoner snakker vi ofte med barna, og en av de tingene vi er opptatt av er fritiden deres. Dersom de har en fritidsaktivitet de deltar på, som de mestrer, bidrar det til økt trivsel på skolen.


Jorunn Grøndalen, fagrådgiver i Landsgruppen av helsesykepleiere, NSF.


Lov og forskrift

Alle kommuner er etter helse- og omsorgstjenesteloven § 3-2 pålagt å tilby helsefremmende og forebyggende tjenester gjennom helsestasjons- og skolehelsetjenesten.

I følge forskrift om kommunens helsefremmende og forebyggende arbeid i helsestasjons- og skolehelsetjenesten har helsesykepleierne i dette arbeidet følgende formål:

“§ 1. Formål
Forskriften skal bidra til å:
a) fremme psykisk og fysisk helse,
b) fremme gode sosiale og miljømessige forhold,
c) forebygge sykdom og skader,
d) utjevne sosiale helseforskjeller og
e) forebygge, avdekke og avverge vold, overgrep og omsorgssvikt.”

Deltakelse i fritidsaktiviteteter kan bidra til flere av målene nås. At et barn deltar i en fritidsaktivitet kan føre til at det er mer i fysisk aktivitet, får gode sosiale relasjoner, og en bedre psykisk helse.

Du kan bidra til å utjevne sosiale forskjeller ved å jobbe for at alle barn får mulighet til å delta i fritidsaktiviteter - uavhengig av familiens økonomi og andre ressurser.

Nasjonale retningslinjer:

I nasjonal faglig retningslinje for Helsestasjon, skolehelsetjeneste og helsestasjon for ungdom finnes mange gode argumenter for hvorfor helsesykepleiere bør kjenne til Ungfritid.no og snakke med barn om fritidsaktiviteter:

Skisse av et barn som ser ut i luften og kjeder seg

Kjennskap

“Skolehelsetjenesten bør kjenne til lokale tilbud fra ulike lag og foreninger og kan ved behov vise elever og foreldre til disse.”

Ungfritid.no har en slik oversikt, og et flott verktøy å bruke for å vise frem fritidstilbud til elever og foresatte.

tegning av et barn som hopper

Bidra til gode vaner

“Skolehelsetjenesten bør bidra til at barn og ungdom kan være fysisk aktive”

Ved å veilede barn inn i fysisk aktivitet kan helsesykepleiere bidra til at barn får bedre helse. På Ungfritid.no kan helsesykepleiere også finne aktiviteter som er tilrettelagt for barn med særskilte behov, gjennom å bruke filtersøket og velge “Aktiviteter for deg med funksjonsnedsettelser”.

Samarbeid med frivilligheten

“Frivillige lag og organisasjoner er en viktig brikke i kommunens arbeid med folkehelse og forebygging. Et samarbeid med lokale idrettslag og skolen kan bidra til å inkludere barn og unge i organiserte aktiviteter med sine jevnaldrende, se Trygghet, deltakelse og engasjement - regjeringens arbeid for barn og ungdom (regjeringen.no).”

Tegning av et barn inni et telt

Nasjonale retningslinjer oppfordrer skole og frivillighet til å samarbeide om å inkludere barn og unge i fritidsaktiviteter. Lokale idrettslag har ofte mange gode fritidstilbud, men fritidsaktiviteter kan være mye mer enn bare idrett og sport!

På Ungfritid.no finner du tilbud du kanskje ikke kjente til fra før, som du kan vise til barn og unge som ikke er så interessert i idrett. Fritidsaktiviteter er også en viktig arena for utvikling av sosial kompetanse, som er viktig for kommunens folkehelsearbeid.

Info om fritid er viktig helseinformasjon

tegning av tre personer som sitter og prater sammen

“Skolehelsetjenesten skal bidra med helseinformasjon på skolens foreldremøter”

”Skolehelsetjenesten bør informere foreldre på foreldremøter om betydningen av fysisk aktivitet, hvordan barn og ungdom kan være fysisk aktive og tiltak for å redusere stillestilling, Bidra i undervisning om fysisk aktivitet i klasser eller grupper og ta opp fysisk aktivitet i helsesamtalene på 1. trinn og 8. trinn.»

I retningslinjene står det tydelig at helsesykepleiere skal bidra med informasjon til foreldre om viktigheten av fritidsaktiviteter og fysisk aktivitet. Her finner du en presentasjon du kan bruke i foreldremøter og møter med FAU, som informerer om Ungfritid.no og muligheten for å finne relevante fritidsaktiviteter.

Helsesamtalen skal også handle om fritid

I skolehelsetjenesten retningslinjer står det at fritidsaktiviteter er et av temaene du skal snakke om i helsesamtalene med barn og foresatte på 1. trinn og 8. trinn.

Ta Ungfritid.no og stotte.ungfritid.no i bruk - og snakk om fritid med barn og foreldre ved din skole!


Frivillig.no - Hvor ungdom kan engasjere seg

tegning av en person som bærer på et protestskilt

Eldre ungdommer ser ofte etter ting å engasjere seg i. Det kan være en sak, en interesse eller et ønske om nye erfaringer og ny kunnskap. Det finnes mange organisasjoner ungdom kan engasjere seg i som frivillige. På Frivillig.no kan du finne en oversikt over lokale og nasjonale lag, foreninger og organisasjoner, som har lagt ut annonser med sine behov.

Å engasjere seg i en frivillig organisasjon bidrar til et større nettverk og mindre ensomhet. Det kan også være bra på CVen, og kan brukes når ungdommen skal søke sin første jobb. Ungdommen selv sier at de gjerne vil bidra, hvis de finner en organisasjon eller sak som engasjerer dem. Du kan hjelpe dem til å finne lokale organisasjoner, og vise dem hvilke tilbud som finnes for dem.

Tips til hvordan gå frem:

bilde av logoen til frivillig.no
  1. La ungdommene gå inn på Frivillig.no og lete etter frivillige oppdrag. Er det noen organisasjoner som de ikke visste om på forhånd de kan engasjere seg i?

  2. For elever på ungdomstrinnet og VGS: bruk skolemateriellet vårt om demokrati og medborgerskap. Materiellet passer inn i fag som samfunnskunnskap, historie, KRLE og Innsats for andre. Du kan lese mer og utforske skolemateriellet på lærersiden på Frivillig.no.

  3. Snakk med ungdommen om hvordan det å engasjere seg kan gi muligheter i fremtiden. Å påta seg et verv i en organisasjon, eller jobbe for en sak man brenner for, viser evnen til å ta ansvar, pålitelighet og arbeidsmoral. Det bidrar også til at man skiller seg ut blant andre søkere til jobber i fremtiden.


Bakgrunn for samarbeid med helsesykepleierne:

Frivillighet Norge holdt den 20. april 2023 et innlegg for fylkesledere i Landsgruppen for helsesykepleiere, hvor Ungfritid.no ble presentert og diskutert. Det var stor enighet om at verktøyet vil kunne være svært nyttig for helsesykepleiere i deres arbeid - som et verktøy for å finne aktivitet, og som utgangspunkt for samtaler med elever.

Helsesykepleierne fremmet et ønske om egnet informasjonsmateriale for helsesykepleiere og veiledning i Ungfritid.no. Det ble derfor besluttet å søke om finansiering til et slikt tiltak gjennom Partnerskap mot mobbing.

I søknaden sto blant annet dette:

"Hypotesen er at når flere skoleansatte, helsesykepleiere og foreldre vet om, og kan bruke, Ungfritid.no, verktøy- og støttesidene så vil de kunne hjelpe flere barn- og unge inn i de viktige felleskapene. Dette vil igjen ha en positiv effekt på både lokalsamfunn, folkehelse og barn- og unges oppvekstmiljø."

Frivillighet Norge har gjennom flere år arbeidet med å kartlegge og identifisere de viktigste barrierene for at barn- og unge deltar i organiserte fritidsaktiviteter. Organisasjonene selv oppgir Kjennskap som den største barrieren. Det er denne barrieren Frivillighet Norge og Landsgruppen for helsesykepleiere vil gjøre mindre gjennom samarbeidet.

I 2024 fikk prosjektet 400 000 kr av Partnerskap mot mobbing for å utvikle og spre informasjonsmateriell til helsesykepleiere om Ungfritid.no til bruk i samtaler med barn, unge, foresatte og på foreldremøter.

Les nyhetssak om samarbeidet her!

Kort om bakgrunn:

  • Frivillighet Norge er et samarbeidsforum for frivillige organisasjoner i Norge som ble stiftet i 2005. Enkelt forklart kan Frivillighet Norge forklares som frivillighetens felles stemme og verktøykasse.

    Frivillighet Norge har i dag mer enn 350 medlemsorganisasjoner, som til sammen representerer over 50.000 lag og foreninger over hele landet.

  • Ungfritid.no er en nasjonal digital oppslagstavle som bygger på samme digitale plattform som Frivillig.no. På Ungfritid.no kan frivillige organisasjoner legge ut info om varige fritidsaktiviteter for barn og unge opptil 26 år.

    Nettsiden ble laget på vegne av Frivillighet Norges medlemsorganisasjoner, og driftes i dag av de frivillige organisasjonene selv gjennom Frivillighet Norge. Prosjektet Ungfritid.no får bred støtte fra blant annet direktorater stiftelser.

    Ungfritid.no gjør det enklere for frivillige organisasjoner å finne deltakere, og enklere for barn, ungdom, foresatte og andre å finne fritidsaktiviteter.

    Nettsiden er helt gratis å bruke, både for organisasjoner som vil synliggjøre sine aktiviteter og for alle som leter etter en aktivitet som passer, det være seg barn og unge selv, foreldre, sosiallærere, eller saksbehandlere i NAV.

  • For å fjerne barrierer for deltagelse i fritidsaktiviteten har Frivillighet Norge også etablert stotte.ungfritid.no. Det en nasjonal og gratis nettside med oversikt over støtteordninger for deltakelse i fritidsaktiviter.

    Stotte.ungfritid.no kan benyttes av barnefamilier, frivillige organisasjoner, offentlige ansatte og andre som ønsker å bidra til at barn og unge kan være i aktiviteter.

  • Frivillighet Norge har også etablert infomasjonssiden om.ungfritid.no. Der kan man finne nyttig info om Ungfritid.no og stotte.ungfritid.no, i tillegg til annen info og materiell som kan bidra til å fjerne barrierer for deltakelse i fritidsaktiviteter.

SPØRSMÅL?
Har du spørsmål om samarbeidet med helsesykepleierene, eller innspill til denne infosiden send en epost til jorgen@frivillighetnorge.no.